Właściwości i odżywcze kaszy jaglanej

Asia 30 kwietnia, 2020

Właściwości i odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana – ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Przeczytaj albo posłuchaj, jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana. Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie? Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Tym bardziej szkoda, bo ma oryginalny smak  ( bywa gorzka gy zostanie przyrządzona w nieprawidłowy sposób ) i idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Wartości odżywcze i składniki mineralne Jagły to najstarsza znana kasza, którą otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczych dorównuje kaszy gryczanej. Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. oraz odznacza sie najwyższą zawartością witamin z grupy B: […]

Zobacz więcej

Co zawiera jajko? – wartości odżywcze

Asia 26 kwietnia, 2020

Co zawiera jajko? – wartości odżywcze

Czy jajko rzeczywiście ma tak dużo cholesterolu? Ile wartości odżywczych znajdziemy w jajkach i jakie witaminy zawiera? Czym jest alergia na białko jaja oraz ile jajek powinniśmy spożywać? Przeczytaj i dowiedz się! Z czego składa się jajko? Jajo stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), w tym cenną witaminę B9 (kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu. Białko jaja, które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych jaja zawierają naturalny selen i jod. Jajo surowe składa się w ponad 70% z wody (taka ilość jest charakterystyczna dla większości organizmów żywych, także ludzkiego ciała), około 12% to białko, niecałe 10% przypada na tłuszcz, 1% to składniki mineralne, mniej niż 1% – węglowodany. […]

Zobacz więcej

Owoce w kosmetyce – które są najcenniejsze?

Asia 11 kwietnia, 2020

Owoce w kosmetyce – które są najcenniejsze?

Nie od dziś wiadomo, że owoce to doskonałe źródło witamin, minerałów i składników odżywczych, które pozwalają nam zachować dobre zdrowie i piękny wygląd. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że owoce mogą zadbać o nasz piękny wygląd nie tylko od wewnątrz, gdy wprowadzimy je do codziennej diety, ale także od zewnątrz. Ich skuteczne działanie zostało wykorzystane w wielu kosmetykach. Które owoce możemy znaleźć w składzie kremów? Papaja Przypisuje się jej głównie właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. To właśnie dzięki nim papaja tak doskonale sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju serum, żelów i kremów antycellulitowych. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy witaminę A i C. Jak wiadomo, to właśnie nim zawdzięczamy promienną i gładką skórę. Dzięki właściwościom złuszczającym papaja pomaga pozbywać się wierzchnich warstw naskórka, co pozwala na głębsze i dokładniejsze wchłanianie się kosmetyków. Najczęściej jednak owoc ten znajdziemy w nawilżających olejkach i kremach do twarzy – papaja doskonale absorbuje wodę, nawet w najgłębszych warstwach komórek skóry. Ananas To kolejny […]

Zobacz więcej

Szynka – pieczona i nie tylko. Wartości odżywcze i kalorie.

Asia 8 kwietnia, 2020

Szynka – pieczona i nie tylko. Wartości odżywcze i kalorie.

Szynka uświetniała staropolskie uczty wielkanocne. Wciąż pozostaje tradycyjną wędliną na polskim stole, choć daleko jej do dawnej okazałości i smaku. Na co należy zwrócić uwagę, kupując szynkę? Może zrobić ją samemu w domu? Jakie wartości odżywcze ma szynka? Czy szynka jest zdrowa? Szynka to wędlina z mięsa – najczęściej wieprzowego.  Jeszcze przed wojną trudno było sobie wyobrazić święcone bez wielkiej szynki z kością, zdobionej motywami wielkanocnymi wyciętymi na skórce. W produkcji świątecznego specjału celowały wówczas małe przetwórnie. Szynka – jak kiedyś przygotowywano szynkę? Także gospodynie w domach prześcigały się w pomysłowości, przyrządzając tę ozdobę stołu wedle licznych receptur. Tradycyjna polska szynka była robiona z mięsa wieprzowego, rzadziej cielęcego lub dzika. Peklowano i wędzono ją w całości – z kością, skórą i tłuszczem. Szynkę jadano gotowaną albo pieczoną. Aby zachowała soczystość, kruchość i aromat, wstawiało się ją do pieca chlebowego szczelnie oklejoną ciastem z mąki i wody. A gdy była miękka, trzeba było ją oczyścić z ciasta, […]

Zobacz więcej

Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć

Asia 6 kwietnia, 2020

Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć

Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać niekontrolowanemu przybieraniu na wadze. Dowiedz się, jakie warzywa na diecie odchudzającej nie utrudnią redukcji zbędnych kilogramów. Kaloryczne warzywa? Tak to możliwe! Niektóre z warzyw mogą dostarczać do naszego organizmu sporo kalorii, jednak najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy poddamy je procesowi obróbki termicznej oraz spożywamy z różnymi dodatkami np. polane stopionym masłem. Najwięcej kalorii dostarczymy do naszego organizmu, jedząc soję, soczewicę oraz fasolę; oprócz kaloryczności warzyw warto brać pod uwagę także ich indeks gimniczny IG. Warzywa a zdrowe odchudzanie Warzywa powinny stanowić podstawę diety odchudzającej. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia należy zjeść 5 porcji warzyw każdego dnia i najlepiej, aby stanowiły one dodatek do każdego posiłku. Obowiązkową porcję warzyw można zastąpić niskokalorycznymi owocami lub sokiem warzywno-owocowym. Zdrowe odchudzanie wymaga przede wszystkim spożywania różnorodnych, niskokalorycznych i niezawierających wysoko przetworzonych składników posiłków. W przypadku warzyw nie powinniśmy się ograniczać do wąskiej grupy np. warzyw korzeniowych, ale starać się tak komponować codzienne menu, aby znalazło […]

Zobacz więcej

5 najzdrowszych owoców egzotycznych po które warto regularnie sięgać.

Asia 6 kwietnia, 2020

5 najzdrowszych owoców egzotycznych po które warto regularnie sięgać.

Wszystkie owoce są zdrowe, jednak po niektóre warto sięgać jak najczęściej. Możemy tutaj wyróżnić m.in. niektóre owoce egzotyczne, które cechują wyjątkowe właściwości prozdrowotne oraz wysokie wartości odżywcze. Jakie owoce egzotyczne warto na stałe włączyć do swojej diety? Owoce egzotyczne to wyjątkowo duża grupa produktów, wśród których znajdziemy zarówno doskonale wszystkim znane banany, kiwi czy cytrusy, jak i spotykane w sklepach od niedawna owoce liczi, papaję oraz marakuję. Czym wyróżniają się owoce egzotyczne i dlaczego warto włączyć je do codziennego menu? Jakie owoce warto jeść? Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny, jednak warto widzieć, że o ich wartościach odżywczych świadczy m.in. stopień dojrzałości oraz sposób przechowywania. Owoce egzotyczne trafiają do Polski niedojrzałe, dlatego muszą zostać poddane procesom, które przyśpieszą ich dojrzewanie. Ma to wpływ na ich smak oraz wartości odżywcze, jednak i tak warto urozmaicić codzienną dietę zdrowymi owocami strefy tropikalnej i subtropikalnej. Najzdrowsze owoce egzotyczne Owoce egzotyczne dość ciężko podzielić na zdrowe i mniej zdrowe, bo każdy z nich cechuje się nieco inną zawartością cennych witamin oraz minerałów, a także innymi właściwościami prozdrowotnymi. Z tego względu warto postawić na różnorodność i zadbać o to, […]

Zobacz więcej

10 zalet jedzenia owoców i warzyw

ufkir1 1 czerwca, 2017

10 zalet jedzenia owoców i warzyw

  Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem. Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce. Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa? 1. Zapobiegają powstawaniu anemii 2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki 3. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca 4. Poprawiają odporność organizmu 5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu 6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci) 7. Regulują pracę mózgu 8. Działają dobroczynnie […]

Zobacz więcej